Kontak Lenslerin Bakımı ve Solüsyonlar
Hijyene ve kontak lens kullanım kurallarına dikkat edildiği taktirde kontak lens kullanımı son derece konforlu ve güvenilirdir. Kontak lens kullanımının riskleri ancak hijyene ve kullanım kurallarına uyulmayan durumlarda ortaya çıkar.
Kontak lens kullanıcılarının lenslerini daha uzun süreli ve sağlıklı bir şekilde kullanmaları ancak lenslerine uygulayacakları düzenli bakım ile mümkündür. Kontak lens bakımında kullanılan solüsyonların ihtiyaca göre doğru seçilmesinin ve yönergelerine uygun şekilde kullanılmasının ise hem göz sağlığına, hem de kontak lenslerin daha uzun süreli olmasına etkisi büyüktür.
Kontak Lenslerin Bakımı
Temel Bakım Kuralları
-
Lenslerinizi her zaman kalıp sabunla yıkanmış, kağıt havlu ile kurulanmış ellerinizle tutunuz.
-
Lenslerinize tırnaklarınızı değdirmeyiniz. Uzun tırnak lens kullanımında istenmedik sorunlara yol açabilir. En azından lensi tuttuğunuz parmaklarınızda tırnaklarınızın kısa olması önemlidir.
-
Lenslerinizi elinize almadan önce takma, çıkarma ya da bakım yapacağınız alanın temiz olmasına ve tüm bakım malzemelerinizin hazır bulunduğuna dikkat ediniz.
-
Kontak lensleri satın aldığınızda lensler özel bir sıvının içinde gelir. İlk kez kullanımda dahi uygun bir lens solüsyonu kullanılmasında fayda vardır. Günlük kullan-at kullanıcıları da bakım gerektirmediği halde ilk kullanım anında solüsyon kullanmayı tercih edebilirler.
-
Lensler gözümüzdeyken lens saklama kaplarındaki solüsyon dökülerek, kutular kurutulmalıdır.
Lens Saklama Kutularının Bakımı
-
Lensler gözümüzdeyken lens saklama kaplarındaki solüsyon dökülerek, kutular kurutulmalıdır.
-
Lens saklama kapları 1-2 aylık kullanım sonunda atılarak yeni kaplar alınmalıdır.
Yumuşak Lenslerin Bakımı
-
Haftalık, iki haftalık, aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık lensler her kullanıldıklarında bakım gerektirirler. Lensleri sürelerinden uzun kullanmayınız.
-
Lens solüsyonunu üzerindeki son kullanım tarihini kontrol ederek kullanınız. Açılan lens solüsyonlarının maksimum kullanım süresini inceleyiniz, bu süreyi açan solüsyonlarınızı kullanmayınız.
-
Lenslerinizi her çıkardığınızda mutlaka kullandığınız bakım solüsyonunun özelliğine göre temizleyiniz. Bazı solüsyonlarda lensler çıkarıldığında lensin elinize alıp birkaç damla solüsyon damlatılarak mekanik temizliği yapılmalıdır. "Ovalama gerektirmez" (no rub) olarak üretilmiş bazı solüsyonlarda ise mekanik temizlik yapılması gerekmemektedir, solüsyonun özelliği dolayısıyla sadece gece içinde kalması yeterli olmaktadır.
-
Bu tür lenslerde 15 günde 1 defa lens protein temizliği yapılması da faydalıdır. ·Herhangi bir şekilde lens takılmasına ara verilecekse, mutlaka haftada 1 defa lens kabının içindeki, saklandığı solüsyon değiştirilmelidir. Tekrar kullanılmadan önce normal temizlik işlemleri yapılmalıdır.
-
6-12 ay arasında mutlaka doktor kontrolünden geçilmeli ve lenslerde yıpranma varsa değiştirilmelidir.
Gaz Geçirgen (Sert) Lenslerin Bakımı
-
Lenslerinizi her çıkardığınızda mutlaka kullandığınız bakım solüsyonun özelliğine göre temizleyin. Bazı solüsyonlarda lensler çıkarıldığında lensin elinize alıp birkaç damla solüsyon damlatılarak mekanik temizliği yapılmalıdır. Bazı solüsyonlarda ise mekanik temizlik yapılması gerekmemektedir, solüsyonun özelliği dolayısıyla sadece gece içinde kalması yeterli olmaktadır.
-
Bu tür lenslerde mutlaka 15 günde 1 defa lens protein temizliği yapılmalıdır. Herhangi bir şekilde lens takılmasına ara verilecekse mutlaka haftada 1 defa saklandığı solüsyon değiştirilmelidir. Tekrar kullanılmadan önce normal temizlik işlemleri yapılmalıdır.
-
6-12 ay arasında mutlaka doktor kontrolünden geçilmeli ve lenslerde yıpranma varsa değiştirilmelidir.
Lens Solüsyonları
Kontak lens solüsyonlarının amacı; lensleri durulama, temizleme, dezenfekte ve muhafaza etmektir.
Bir markanın herhangi bir solüsyonunu kullanmaya başladığınızda o ürünü değiştirmeyerek devam etmenizi öneririz. Böylelikle karşılaşılabilecek alerjik reaksiyonların tespiti kolaylaşacaktır.
“For sensitive eyes” ibaresi taşıyan solüsyonların içinde, bazı gözlerde alerjik reaksiyonlara neden olabilen tiomersal bileşiği bulunmaz. Alerjik ve hassas bir göze sahipseniz bu yönde seçim yapmalısınız.
Alerjinin belirtileri sıklıkla, yaşarma, kaşıntı, batma hissi, kızarma ve akıntı gibi bulgulardır. Alerjik gözlere, hidrojen peroksit içeren solüsyonlar da önerilebilir.
Lens Solüsyonu Kullanırken Dikkat Edilecek Noktalar
-
Solüsyon şişelerinin ağız kısmına dokunulmamalıdır.
-
Solüsyon şişelerinin ağız kısmını herhangi bir yüzeye sürmeyiniz.
-
Lens kabındaki solüsyonu her akşam değiştirmelisiniz.
-
Lens kaplarına su değmemesine dikkat ediniz. Sudaki mikrop ve bakteriler, göz enfeksiyonlarına yol açabilir. Hali hazırda kontak lens solüsyonlarının içinde çeşitli temizleme maddeleri mevcuttur.
-
Solüsyon şişelerinden farklı şişelere aktarma yapılmamalıdır.
-
Solüsyonlar açıldıktan sonra şişe üzerinde belirtilen gün sayısı içinde tüketilmelidir.
-
Ayrıca kullanılacak lens solüsyonunun ne içerdiği ve nasıl kullanılması gerektiği hakkında prospektüslerinden yardım alabilirsiniz.
-
Asla ve asla son kullanma tarihi geçen solüsyonları kullanmayınız. Bir solüsyon satın almadan önce de mutlaka son kullanma tarihine bakınız. Bitimine 1-2 ay kalan solüsyonları da tercih etmeyiniz.
-
Bunun haricinde, optik mağazalar ve eczaneler dışında satılan normalden daha ucuz solüsyonlara da güvenmeyiniz ve optik mağazalar ve eczaneler dışında hiçbir yerden solüsyon almayınız.
-
Hiçbir zaman ihtiyacınız olandan fazla miktarda solüsyon da almayınız. Ne kadar süre boyunca lens kullanacağını belirleyip ona göre solüsyon alınız; fakat lens kullanmaya ilk başladığınız zamanlarda yedek bir solüsyonun yanınızda bulunmasında fayda olacaktır.
-
Solüsyonu kesinlikle başka hiçbir sıvı ile karıştırmayınız ve lens muhafazası ve sterilizasyonu için solüsyondan başka bir yöntem (su, tükürük vs.) kullanmayınız.
Solüsyon Bulunamayan Durumda Lens Nasıl Temizlenir?
-
Kontak lens temizliğinde kullanılacak tek malzeme kontak lens solüsyonlarıdır.
-
Kural olarak kontak lensler hijyen açısından çok dikkatli kullanılması gereken görme araçlarıdır. Bu nedenle bir kontak lens kullanıcısının lens solüsyonu, lens kabı ve yedek gözlüğünü her zaman yanında bulundurması gerekir. Bu özeni gösteremeyen kullanıcıların günlük kullan-at lensi tercih etmeleri önerilir.
-
Lens solüsyonları üretilirken, lens kullanımında hijyenin önemi, kullanım yeri olasılıkları ve muhtemel tüm gereksinimleri dikkate alınır. Kısacası lens solüsyonları lens temizlemek için kullanılabilecek tek sıvıdır. Kullanıcının yanında lens solüsyonu yoksa lensi temizlemesi mümkün değildir. Bu durumda çıkarılan lens tekrar kullanılmamalıdır. Yapılması gereken işlem; ya lensin atılması, ya da lens solüsyonu edinilmesidir.
-
Lensler her ne kadar pahalı olurlarsa olsunlar, kullanıcının gözlerinden daha kıymetli değildir. Bazı lens kullanıcıları, lenslerin temizliği gerektiğinde tükürük ile lenslerin temizlenebildiğini iddia etmekte ve büyük bir yanlış içerisine girmektedirler. Yere düşürülen veya çeşitli sebeplerle kirlenmiş olan lenslerin temizliğinde lens solüsyonundan başka herhangi bir sıvının kullanılması göz için son derece tehlikelidir.
-
Tükürük, musluk suyu veya diğer farklı sıvılar ile lens temizliği yapıp göz sağlığı bozulmayan kişiler sadece şanslıdırlar. Farklı sıvılara temas ettirilmiş lensler, kullanıcının göz sağlığını çok ciddi bir şekilde bozabilir.
-
Kontak lens kullanımı hemen hemen gözlük kullanımı kadar güvenlidir. Ancak hijyen koşullarına dikkat edilmediğinde kontak lens ciddi riskler yaratabilir. Kontak lens yüzünden göz sağlığı bozulan kullanıcıları incelediğinizde neredeyse hepsinin hijyene gereken özeni göstermediği için sorun yaşadığını ve bunların büyük bir çoğunluğunun da farklı sıvılarla lenslerini temizleyen kişiler olduğu görülmektedir. Bu nedenle lens temizliği için lens solüsyonları kullanımına kesinlikle dikkat edilmelidir.
Daha ayrıntılı bilgi için lütfen bu sayfayı da okuyunuz :
Kontak Lenslerin Kullanımı